Friday, January 6, 2012

Kau rasis kau nafikan.

Persidangan UMNO 2011 yang macam sial lagi pukimak membuat pelanggan dikedai warong tergelak terbahak-bahak seperti melihat Najib bogel depan kamera.
Kau akui parti kau bukan rasis, dalam masa yang sama kau kutuk-kutuk parti lain. Apakah maksud UMNO? Mari kita ungkit kisah 13 MEI, tentang rusuhan tahun 1969.
Khabar angin mengatakan pembangkang adalah dalang-dalang berlakunya rusuhan. Sebenarnya UMNO, kerana UMON tidak boleh terima kenyataan yang DAP ketika itu telah memenang pilihan raya. UMNO adalah punca rusuhan dan ia dirancang oleh segelintir dari pihak UMNO atas tujuan untuk membalas dendam terhadap pembangkang. Ketika itu Najib amat berkuasa, polis menurut saja kata beliau. Ketika rusuhan, dilaporkan polis melepas tembakan secara membuta terhadap kedai-kedai kaum Cina. Bilangan kematian paling ramai berpihak kepada kaum Cina dan penganas penganas majoriti dari kaum Melayu. Kau masih berani membuka soal perkauman. Apabila semua terbongkar, untuk menutup malu sendiri, kau tuduh parti lain. Ah ! Kau memang bangsat! Jadi masih kau mahu bermain kata. Itu bukan rasis kah? Mahukan kuasa, sampai berdendam,provokasi sana sini. Jatuhkan bangsa lain, padahal kecuaian diri sendiri, sendiri fikirlah. Sekarang kau buat pula slogan 1 Malaysia, boleh tak kau ubah cara pemikiran rakyat kau terhadap kaum lain? Kau boleh cakap kau tak rasis, kau tolong bangsa ni, bangsa tu. Tapi boleh kau ubah, biar bangsa-bangsa lain menghormati sesama sendiri tanpa hati yang berbicara. Boleh? Jadi buat dahulu sebelum berkata. Tukar saja lah slogan kau bangsat, geli pula aku dengar. Slogan seterusnya biar cun sikit. KAMI CAKAP KAMI BUAT. Comel sikit.Rujukan dari buku 13 MEI
'Dokumen-dokumen deklasifikasi tentang rusuhan 1969 Malaysia'
Penulisan dari Dr Kua Kia Soong.
Beliau yang mengasaskan SUARAM ( Suara Rakyat Malaysia )

p/s: sesiapa yang meragui penulisan aku ni, boleh merujuk kepada buku 13 MEI kulit merah.

No comments:

Post a Comment